Komfort: 84 av 100

Touch: 82 av 100

Bollkontroll: 79 av 100

Skott: 87 av 100

MyFootballBoots betyg

Umbro är en av de riktiga ”underdogsen” på fotbollsskomarknaden tillsammans med New Balance, Diadora och Mizuno (om vi räknar bort Puma som den solklara 3:an efter Nike och Adidas). Det måste man ha med sig in när man testar deras modeller då de har helt andra förutsättningar än Nike och Adidas.

Umbro UX-1 Concept är deras allroundsko som väl ligger någonstans i samma kategori som Adidas Ace 15.1, Nike Tiempo Legend V och Puma Evopower 1.2.

Den är ordentligt skyddad och stöttad, det är en dominerande egenskap som vi återkommer till gång på gång i recensionen. Det gör oundvikligen att den tappar en del i bollkontroll och touch, men vinner en del i skydd och skott.

Den generella passformen och komforten är inte så skön som jag först trodde när jag satte på mig skorna, mittendelen är ganska bred så man får inte riktigt den där tighta känsla som man önskar. Den är dock väldigt förlåtande och stöttande när man skjuter och passar hårda passningar, så det är ett plus. UX-1 Concept är en stabil allroundsko skapad främst för att kunna hålla länge och skydda foten från skador.

Fakta

Umbro UX-1 Concept är en av Umbros toppmodeller och är den mest skyddade och stabila skon.

Den är byggd i ett kraftfullt nätliknande syntetmaterial längs hela skon. I mitten och ovandelen på hälen så sitter den så kallade A-frame-delen, som är en extra stöttad del i syntet, allt för att ge så bra stabilitet som möjligt.

Framdelen är täckt med en slags syntethinna som ser ut som trådar längs skon. De ger extra stöd i tillslaget och är också menade att hjälpa till när man skjuter.

Sulan är kraftfullt byggd med 4 stora rektangulära dobbar bak samt 8 runda där fram. Det finns dessutom 2 rektangulära dobbar som går horisontellt, för bättre kontroll när man använder sulan.

Egenskaper

  • Ovandelen – Nätliknande syntetmaterial på ovansidan som är menat att både låta foten andas och ge bra skydd.

  • A-Frame – Den stabiliserande mittdelen som är menad att ”låsa in” foten på ett komfortabelt sätt samt ge extra stöd när man rör sig i skon.

  • Ordentlig hälkappa – Förstärkt så att skon ska sitta ordentligt på hälen samt ge ett bra skydd.

  • tracker-ux-1-feb-2015-1

Bilder på Umbro UX-1 Concept (20 st)

Bra

UX-1 Concept är en ordentligt skyddad och stabilt uppbyggd sko med bra stöd för passningar och skott.

Mindre bra

Då den är relativt tung och extra skyddad så får man inte samma känsla och lätta feeling som med andra skor.

Komfort - 84 av 100

Komforten hos UX-1 är lite varierande beroende på vad vi menar. Om vi börjar med hur foten känns i skon när man joggar lätt/står still, då sitter den riktigt skönt. Hälkappan låser in foten på ett fint sätt och vadderingen på insidan av skon är oerhört mjuk.

Så vid första testet så är komforten väldigt hög.

Dock så minskar den när man springer för fullt och spelar med skon. Dels så är mittdelen väldigt bred och trots att den så kallade A-frame-delen ska krama om foten och slimma åt skon, så känns mittendelen relativt ”luftig” och man får inte riktigt den tighta känsla som man vill.

Framdelen är ordentligt skyddad och härlig att skjuta med (som vi behandlar under ”Skott”) men den är också lite, lite stel och följer inte med fotens rörelser lika smidigt som andra toppmodeller.

Med det sagt så ger UX-1 inte alls en usel känsla av komfort, den är bara inte riktigt lika bra som vissa av de konkurrerande toppmodellerna.

Jag vill dock påpeka att jag tror att detta är skor som vissa av er tycker mycket om, då de är så stabilt uppbyggda och håller länge.

ux-1-5

Touch - 82 av 100

UX-1’s främsta egenskaper är hur stryktålig den är och vilket bra skydd den ger. Det gör att vissa av de andra egenskaperna får lida en aning, speciellt om man jämför med andra lättare skor på marknaden.

Framdelen är ordentligt stöttad med de gula mönstren som påminner lite om trådar, och de ger en skön hjälp när man spelar på ett och två tillslag. Man kan slå hårda passningar och känna att skon finns där för en, men då framdelen är så ordentligt stöttad med både det nätliknande materialet och de gula ”syntettrådarna” (de är inte alls som trådar, de är i hård syntetplats och ligger längs skon) så tappar man utan tvekan i känsla och någon barfotskänsla får man inte.

Men de är stabila och man får ett stabilt tillslag.

ux-1-3

Bollkontroll - 79 av 100

Med den ordentliga framdelen så förlorar man som sagt en del i känsla och då skon inte sitter så tight på foten som man kanske kunde önska så är bollkontroll den del där den får sämst betyg.

Men UX-1 tenderar nog att locka mer defensiva spelare, så om man är en spelare som spelar fysiskt och inte transporterar bollen så mycket vid fötterna så är det ju inte högsta prioritet.

ux-1-7

Skott - 87 av 100

Det jag kallar för ”syntettrådarna” på framdelen ger en intressant dimension när man skjuter. Det tjocka materialet under ger en bra ”skjuts” i skottögonblicket och sen kommer ”syntettrådarna” som en extra liten bonus och ger bra stöd när man skjuter.

Det är en lite svår detalj att analysera för samtidigt som det faktiskt ger foten ett extra litet tryck och grepp när man skjuter så känns foten också en aning tyngre än många av konkurrenterna.

Men är du en tungt skjutande skottgalning, så kan UX-1 definitivt vara för dig.

ux-1-6

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg