Komfort: 97 av 100

Touch: 92 av 100

Bollkontroll: 93 av 100

Skott: 91 av 100

MyFootballBoots betyg

Puma Evospeed SL Läder är en av de bästa läderskorna jag någonsin testat. De är oerhört lätta, bara 140 gram är något vi aldrig riktigt sett på ett par läderskor.

Komforten är fantastisk, de sitter verkligen klistrade på fötterna samtidigt som de erbjuder överraskande mycket stabilitet och stöd. Jag trodde faktiskt inte de skulle kunna kännas så ”starka” när de bara väger 140 gram. Touch, bollkontroll och skott; de får högt betyg på allt.

I recensionen av syntetversionen skrev jag att jag inte rekommenderar er att köpa dem, för läderversionen av SL säger jag tvärtom! Detta är en riktigt fin fotbollssko som jag varmt rekommenderar.

Obs! En sak man inte får glömma när man tittar på dessa skorna och jämför med andra liknande skor, speciellt läderversioner är hållbarheten. Vi har bara testat dessa skor under en kortare period så det är svårt att exakt hur lädret och skons lätta, tunna egenskaper står sig efter en halv säsong.

Fakta

Puma Evospeed SL Läder är läderversionen av Pumas nya rekordlätta Evospeed SL.

Läs vår recension av syntetversionen här.

Skon har i princip samma grund och passform som syntetversionen med den uppenbara skillnaden att hela läderversionen är gjord i läder, från häl till tå. Den väger endast 140 g vilket är fantastiskt lätt, speciellt med tanke på att hela ovandelen är i läder.

Sulan och dobbstrukturen är densamma som på syntetversionen, en väldigt lätt och flexibel platta med 10 dobbar.

Puma Evospeed SL Läder finns i nuläget (augusti 2015) i två färgversioner. Orange/Vit/Navyblå och Navyblå/Vit/Orange.

Egenskaper

  • K-Leather – Ovandelen är gjord i högkvalitativt känguruläder.

  • Speedcell – Strukturen i tungan.

  • Speedtrack – Sulan som både har runda och rektangulära dobbar. Tre dobbar där bak (en rund och två rektangulära), sju där fram (fyra runda och tre rektangulära).

  • tracker-evospeed_sl_läder-sep-2015

Bilder på Puma Evospeed SL Läder (19 st)

Bra

Att lädret är av så hög kvalitet men att skon är så lätt. Den är stabil, flexibel sitter fantastiskt skönt på foten.

Mindre bra

Förutom det uppenbara skyddet, så har denna skon väldigt få svagheter.

Komfort - 97 av 100

Redan innan man har tagit på sig SL Läder så blir man imponerad. Den väger enbart 140 gram och känslan av lädret är väldigt uppmuntrande. Den känns tight och stabil trots sin lätthet och det var längesen jag blev så sugen på att prova ett par skor.

Omedelbart när de sitter på fötterna får man en bra känsla. De är oerhört sköna och verkligen kramar om foten på ett tillfredsställande sätt. Även om syntetversionen av SL faktiskt var förvånansvärt sköna relativt snabbt så går det inte att jämföra med dessa, komforten är fantastisk.

Och det blir inte sämre när man spelar med dem. De är flexibla och oerhört mjuka, men ändå stabila och stöttande.

Syntetversionen var något stor i storlekarna, medan denna läderversion är mindre. Jag har normalt 42.5 och de passade perfekt.

2015-08-02 14.52.37 HDR

Touch - 92 av 100

Jag tycker väldigt mycket om hur dessa skorna reagerar när man passar och slår långbollar. Ett problem man kan stöta på när man väljer läder före syntet är att lädret är för tjockt. Det ger ofta bra komfort men kan göra att skorna känns något tunga när man rör sig.

Det gäller inte Evospeed SL Läder, de känns väldigt lätta och trots att lädret är så tunt så känns det väldigt stabilt och ger en go skjuts när man slår hårdare passningar, något som syntetversionen inte levererade på samma sätt.

2015-08-02 14.49.19 HDR

Bollkontroll - 93 av 100

Då syntetversionen är så löjligt lätt och knappt känns på foten så fick den väldigt höga betyg för bollkontroll (96). Läderversionen är inte riktigt där, men även här imponerar den, speciellt tack vare sina lätta 140 gram. Om man jämför med läderversionen av Adidas X 15.1 så väger de 230 gram och känns mycket tyngre när man rör sig snabbt med bollen.

Dock så anar vi att dessa skorna är mindre tåliga så man måste nog räkna med att 90 gram lättare sko innebär en lite skörare sko.

2015-08-02 14.56.39

Skott - 91 av 100

Dessa skorna verkar inte ha någon svaghet. Lädret följer med foten hela tiden, de är lätta och flexibla och så är de riktigt goa att skjuta med också. Man känner sig lätt i fötterna när man slår till bollen och lädrets kvalitet stöttar mycket vid tillslaget.

Om man jämför med några av de ”klibbigare” syntetversionerna på marknaden så får man inte riktigt samma extrahjälp när man försöker skruva men det är mer en bonus på de andra skorna än ett minus på dessa.

2015-08-02 14.56.57 HDR

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg