Komfort: 93 av 100

Touch: 90 av 100

Bollkontroll: 84 av 100

Skott: 96 av 100

MyFootballBoots betyg

Puma Evopower 1.2 har många riktigt imponerande egenskaper och är en väldigt konkurrenskraftig sko. Puma har specifikt byggt den för att bidra med kraft i spelet, något som verkligen uppnås.

De små kuddarna längs skon stöttar foten när man slår till bollen kanske mer än någon annan sko på marknaden. Och utan att de känns tunga. För det är en viktig faktor, det är en sak att skapa en extra stöttad sko som det är skönt att bara skjuta med, det är en annan sak att bygga en lätt sko som är skön på fötterna i alla olika rörelser.

Vi gillade Evopower 1 men vi gillar 1.2 ännu mer. Det är en komplett, skön sko som sitter fint på foten och ger ett härligt extra stöd när man skjuter och slår hårdare passningar. Det är uppenbart att Puma är på väg åt rätt håll med detta årets releasar och kanske kan man knappa in något på de två stora?

Fakta

Puma Evopower 1.2 är en av Pumas toppskor tillsammans med Evospeed och används av bland andra Cesc Fàbregas, Yaya Touré och Mario Balotelli.

Den är speciellt byggd för att generera kraft och styrka på plan, något som namnet på skon ju antyder.

Evopower 1.2 är uppföljare till den första Evopower 1 som kom förra året och Puma har inte gjort några större förändringar, den är uppbyggd med samma teknologi och har egentligen bara förfinats.

Passformen är tillsammans med den kuddvadderade ovansidan skons mest unika egenskaper; skons form påminner mer om en riktig fot än någon annan sko på marknaden och syftet är att få en så realistisk och kraftfull känsla som möjligt när man slår till bollen.

Egenskaper

 • GSF (Gradual Stability Frame) – En stabilitetsskena på undersidan som blir gradvis mjukare ju längre fram på skon man känner. Fyra rektangulära dobbar där bak, tre rektangulära och fyra runda där fram.
 • Adap-Lite – Ovansidan är japanskt syntetmaterial som går tvärs främre delen av skon. Väldigt mjuk uppbyggnad, där syftet är att den ska kännas så likt att vara barfota som möjligt utan att tappa stabilitet.
 • Accu-Foam: Ett skum som är infört i små kuddar längs hela insidan, främre delen av utsidan och på tungan. Det är menat att ge ett extra tryck i skottet samtidigt som det ger en platt och tydlig träffyta. De är inte lika utåtstående som på Evopower 1 utan ligger mer längs skon.
 • EverFit Cage EXT: Det gula bandet på sidan (och det röda på andra) som är tänkt att ge extra stöd och framför allt göra att skon bibehåller sin passform efter längre tids användning.

 • tracker-evopower-1.2-sep-2015-9

  Bilder på Puma Evopower 1.2 (24 st)

  Bra

  Det extra stöd vristen får vid hårdare tillslag är fantastiskt. De små kuddarna som täcker skon skapar en härlig känsla när man slår till bollen.

  Mindre bra

  Med en extra vadderad sko kommer en något sämre bollkontroll.

  Komfort - 93 av 100

  Det är få skor som är så välkomnande vid första provningen som Evopower. Foten glider ner i skon på ett väldigt naturligt sätt och hälkappan ”låser in” hälen ordentligt. De så kallade Accu-foam-kuddarna som omsluter hela skon kramar om vristen och direkt när man joggar med dem för första gången så känns de redan inspelade.

  De fortsätter vara oerhört sköna när man spelar med dem. De är mjuka men ändå stabila och trots att de främst är byggda för kraft så är de förhållandevis lätta, 204 gram. 2015-08-02 14.50.38 HDR

  Touch - 90 av 100

  Det är tydligt att Evopower är gjord för kraft och ett bättre tillslag och det har verkligen Puma lyckats med. Få skor ger så mycket stöd och extraskjuts när man slår till bollen hårt och då skon är helt täckt med kuddarna så känner man sig trygg när man slår långbollar och hårdare passningar på ett tillslag. 2015-08-02 14.54.45 HDR

  Bollkontroll - 84 av 100

  Som för i stort sett alla skor på marknaden så innebär prioriteringar på en del av skon nackdelar hos en annan. En extra stöttad sko med ett lager kuddar ämnat för ett kraftigare tillslag innebär oundvikligen att man inte får samma lätta barfotskänsla som hos andra skor, så när det gäller att transportera bollen vid fötterna så är inte Evopower den bästa skon.

  Den sitter väldigt skönt på foten men det är nästan som att den säger till mig att slå en hård, precis passning eller dra iväg ett dundrande skott när jag dribblar med bollen.

  Dobbarna är 2015-08-02 14.58.45

  Skott - 96 av 100

  Det är här Evopower skiner. Man får en fantastiskt härlig känsla när man dunkar iväg ett skott och det är här skons unika passform kommer till sin rätt, tycker jag.

  Det känns naturligt med den extra bredden framme på vristen och kuddarna på insidan av foten ger en väldigt bra stabilitet och dessutom är syntetmaterialet ganska ”klibbigt”, så om du är en spelare som gillar att skjuta mycket så tycker jag definitivt du ska kika extra på Evopower 1.2.

  Strukturen framme vid tårna är dessutom byggd så att det är möjligt att översträcka foten, något den vill göra naturligt vilket skapar extra tryck i skottet. 2015-08-02 14.59.27

  Joakim Österberg
  Skrivet av: Joakim Österberg