Komfort: 92 av 100

Touch: 91 av 100

Bollkontroll: 83 av 100

Skott: 90 av 100

MyFootballBoots betyg

Nike Tiempo Legend V symboliserar en slags cool blandning mellan det gamla och det nya. Det är en sko som hängt med länge och som med sitt läder sticker ut i Nikes toppmodell-familj med Mercurial, Magista och Hypervenom. Samtidigt har den konstant utvecklats och man ska inte göra misstaget och tro att Legend V är en gammal lädersko utan några av de senaste teknologiska framstegen.

Läderytan är behandlad med något som Nike kallar för Hypershield, vilket ger en lite mer ”syntetisk” och fräsch känsla utan att på något sätt tappa den klassiska, goa läderlänslan. Det är en oerhört komplett fotbollssko med väldigt få svagheter och vi ger den höga betyg nästan rakt igenom.

Då den är ganska mycket billigare än Nikes andra toppmodeller så tycker jag att den får anses som lite mer prisvärd. Den är fortfarande inte billig (nypris ca 1600-1700) men för vad man får och vad vissa andra skor kostar så får man mycket sko för pengarna. Den påminner mycket om Magista Opus.

Fakta

Nike Tiempo är en numera klassisk Nike-modell men med Legend V, så tar man skon till nästa nivå. Det är en sko nästan helt i känguruläder av väldigt fin kvalitet och trots att denna versionen har mer läder än den tidigare modellen så har Nike lyckats göra skon lättare.

Skon har den så kallade X1.1-passformen, vilken är en speciell form där skon är lite bredare på övre delen av foten, och påminner lite mer om en riktig fot. Även Hypervenom Phantom är byggd med X1.1-formen.

OBS. Dam- och herrmodellerna är samma modell, det är färgerna och storlekarna som skiljer.

tracker-tiempo_legend_v-apr-2015-1-ladies

Egenskaper

  • Känguruläder – Skon är nästan heltäckt av högkvalitativt känguruläder.

  • Häl och tunga i syntetläder – Det enda som inte är i äkta känguruläder är tungan och hälen, men syntetmaterialet påminner väldigt mycket om riktigt läder.

  • Hypershield – Ett ytmaterial ovanpå lädret som påminner en aning om NikeSkin.

  • ACC (All Conditions Control) – Teknologin som bygger på att ytan är behandlad så att man ska kunna spela även i regn. Vattnet ska inte ”stanna” på skon eller fastna så att bolltouchen påverkas när skon är blöt.

Bilder på Nike Tiempo Legend V (Dam) (6 st)

Bra

Tiempo kombinerar det klassiska och moderna och är en högkvalitativ, komplett lädersko. Touchen och känslan vid skott är skons starkaste sidor.

Mindre bra

Även om kängurulädret är väldigt tunt och skon är överraskande lätt så blir bollkontrollen lidande en liten aning i jämförelse med andra modeller i tunnare syntetmaterial.

Komfort - 92 av 100

Ju mer avancerade syntetmaterial som utvecklas, desto mer sällsynt känns det med äkta läderskor. Tillverkarna försöker hela tiden göra skorna lättare med nya material samtidigt som det finns många spelare som inte kan spela med något annat än läder, så man måste anpassa skorna. Tiempo Legend V är på många sätt den perfekta kombinationen mellan det klassiska och det moderna. Den är en fantastiskt skön lädersko med en nyutvecklad yta längs skon som skapar en tightare känsla. Det tar en stund innan skon är uppmjukad, räkna med att den är lite stel och tight precis i början. Storleken är lite liten, jag har normalt UK 8,5 (43) men UK 9 (44) var bättre.

Touch - 91 av 100

Magiskt tillslag med denna skon. Det mjuka lädret ger efter på ett väldigt fint sätt och man får väldigt mycket stöd när man slår hårdare passningar och inlägg. Man märker samtidigt att lädret är tunt och av kvalitet då skon inte på något sätt är tung eller klumpig.

Bollkontroll - 83 av 100

För att vara en lädersko så är det väldigt bra bollkontroll, men om man jämför med de senaste värstingmodellerna typ Hypervenom Phantom och Mercurial Superfly så måste man veta att Tiempo inte ger samma klibbiga, fina bollkontroll som dem men det beror mest på att detta är en komplett sko med mycket fokus på komfort. Sen får man inte glömma att Tiempo V inte är i närheten av samma höga pris som de andra nämnda modellerna.

Skott - 90 av 100

Den största skillnaden mellan en sko i känguruläder och en syntetsko 2015 är hur naturligt det känns att skjuta, tycker jag. Vilket är både positivt och negativt- Det är något visst att trycka till bollen med en lädervrist där hela bollen känns längs foten men där skon samtidigt stöttar foten och ger den extra ”skjutsen”. Det unika med Tiempo Legend V, tycker jag dock, är hur tight och flexibel den känns, trots den där extra känslan av skydd, när man skjuter.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg