Komfort: 82 av 100

Touch: 80 av 100

Bollkontroll: 83 av 100

Skott: 78 av 100

MyFootballBoots betyg

Nike Mercurial Victory V är definitivt värt pengarna, då det är tredje nivåns takedown och om man ser till vad man faktiskt får för performance av skorna, så är detta en bra fotbollssko. Problemet är bara att de två modellerna ovanför är väldigt bra, så allt kommer att handla om prisvärdet. Passformen är bra, dobbarna av hög kvalitet och även om syntetmaterialet Nike Trophy inte andas superkvalitet så är det definitivt en fin sko för vad den kostar.

vs Veloce II: Då Vapor X är så pass mycket dyrare och har en modell emellan så känns det rimligare att jämföra Victory V med Veloce II. vi har dessutom jämfört Veloce II med Vapor X i den recensionen så kolla in den om du väljer mellan Vapor och Veloce. Veloce II och Victory V påminner otroligt mycket om varandra, i nästan allt. Till skillnad från exempelvis Hypervenom-kollektionen, där de olika takedown-modellerna har mer egna egenskaper så är verkligen Victory en kopia av Veloce II. De skillnader som är värda att nämna är att då Veloce är gjort i en version av Teijin så har den en mer ”klistrig” barfotskänsla än Victory.

Fakta

Nike Mercurial Victory V är den tredje takedown-modellen av fyra i Mercurial-serien (Vapor X och Veloce II är de två ovanför och Vortex är den under) och är alltså en billigare version av toppmodellen Vapor X.

Det är en låg sko som påminner väldigt mycket om både Vapor X och Veloce II i passformen och dobbarna och sulan är av bra kvalitet.

Det som skiljer mest är kvaliteten på syntetmaterialet och därmed den generella känslan av kvalitet och komfort, men i grunden påminner Victory V mycket om sina två storebröder Vapor X och Veloce II.

Egenskaper

  • Nike Trophy – Syntetmaterialet som skon är klädd i.
  • Micro Speed Control – Syntetmaterialet är lite ”knottrigt”, vilket är tänkt att bidra till bättre touch och bollkontroll.
  • TPU-sula – Stabil sula med fyra dobbar bak, fyra på sidorna där fram samt två i mitten vid tån för bättre fäste vid sprint.


tracker-victory_v-sep-2015-6

Bilder på Nike Mercurial Victory V (26 st)

Bra

Prisvärdheten och den lätta känslan. Det är en gedigen takedown-modell som står sig bra på marknaden och definitivt värt pengarna.

Mindre bra

Med lite lägre kvalitets-material kommer lite okontrollerat beteende. Ovansidan sitter inte så tight som på modellerna ovanför och om jag ska vara ärlig så är nog Veloce II ett litet, litet snäpp upp när det gäller prisvärdhet.

Komfort - 82 av 100

Syntetmaterialet som används på Victory V kallas Nike Trophy och är ganska annorlunda än det Teijin-material som finns på storasyskonen Vapor X och Veloce II. Det är något strävare och hårdare och sitter inte lika tight på foten. Det påminner dock mer om Veloce II, som saknar ACC (teknologin på ytan som gör att man kan spela i regn) och också är knottrigare och lite hårdare. Med det sagt, så får man definitivt valuta för pengarna när det gäller komfort och passform. Visst, den sitter inte lika perfekt som Vapor X men när man använt den ett tag så mjuknar den till sig och känns absolut inte som någon dålig, billig sko. Det man ska veta är att Victory V är något stor i storleken, så kolla gärna på en storlek mindre än den du brukar ha. Jag brukar själv ha 43 (8,5 UK) i Nike, men i Victory är en 8 UK mycket bättre. Till skillnad från på Vapor X, så är tungan fri.

Touch - 80 av 100

Jag tycker att det är lika stor skillnad mellan Victory V och Veloce II, som det är mellan Veloce II och Vapor X i de flesta kategorierna. Och det är inga gigantiska steg, bara små förväntade kvalitetsskillnader. Touchen med Victory är vad man kan förvänta sig och lite till. Det är inte någon barfotskänsla som med Vapor X men inte alls heller någon klumpig, plastig känsla utan skon är ganska flexibel och ger med sig rätt fint när man passar och slår långbollar. Veloce II är snäppet vassare men det är inte speciellt stor skillnad, de påminner mycket om varandra.

Bollkontroll - 83 av 100

Bollkontrollen är skons starkaste sida då den ju trots allt är Vapor X’s lillebror och skons passform är uppbyggd på samma sätt. Man får inte den där superlätta, tunna känslan utan man märker att det är en lite mer budget-version när man har bollen vid fötterna men den sitter förhållandevis tight och dobbarna är av bra kvalitet. För priset så är bollkontrollen jättebra.

Skott - 78 av 100

Man får bättre bollkontroll än skott med Victory V. Är man en skottglad spelare, så tycker jag det finns andra bättre alternativ. Speciellt då synteten inte är av högsta kvalitet men inte heller är menad att ge specifik support när man skjuter som andra skor gör, till exempel Adidas Absolion.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg