Komfort: 89 av 100

Touch: 83 av 100

Bollkontroll: 89 av 100

Skott: 84 av 100

MyFootballBoots betyg

Nikes senaste takedown-modeller håller hög kvalitet. Hypervenom Phatal är väldigt bra och likaså är Veloce II. Den påminner mycket om storebror Vapor X och uppträder på många sätt som en toppmodell. Den är lätt och flexibel, har ett tunnt Teijin-syntetmaterial som ger en go barfotskänsla och trots att det är en takedown så är den tight och stabil i tillslaget. Då den kostar ca 60% av Vapor X’s fullpris så är det en mycket prisvärd sko.

vs Vapor X: Veloce II står sig överraskande bra mot sin storebror. Den generella komforten och touchen är av hög kvalitet. Jag skulle dock inte gå så långt som att säga att Veloce II har något som inte Vapor X har så är man ute efter den bästa tänkbara skon utan egentlig tanke på priset då är det inget snack, välj Vapor X. Om du däremot är ute efter något lite billigare och jämför med skor i samma prisklass, då är detta en kanonsko. Läs även recensionen av en annan bra takedown-modell Hypervenom Phatal, den kan också vara ett alternativ.

Fakta

Nike Mercurial Veloce II är takedown-modellen under storebror Mercurial Vapor X. Den är väldigt lik Vapor i sin uppbyggnad och delar nästan alla egenskaper. Det som skiljer mest är att tungan inte är ihopsydd med ovandelen som på Vapor X och att syntetmaterialet är av lite annan karaktär.

tracker-veloce_ii-sep-2015-6

Egenskaper

 • Teijin Syntetmateral – Välanvänt Nike-syntetmaterial som funnits på Vapor-modellerna sedan Vapor 3. Veloce har en egen ”version” med en lite klibbigare yta tack vare mikro-struktur längs hela skon.
 • Komprimerad nylon-sula – Samma sula som på Vapor X, med nästan identiska dubbar.

Bilder på Nike Mercurial Veloce II (29 st)

Bra

Ytterligare en väldigt bra takedown-modell av Nike som besitter många av de positiva egenskaperna hos toppmodellerna. Lätt, flexibel och komfortabel.

Mindre bra

Skyddet är närmast obefintligt men det får man vänta sig. För att vara en takedown-sko så är Veloce II väldigt komplett.

Komfort - 89 av 100

När man bedömer takedown-modeller så måste man ha två utgångspunkter.

 • Hur står sig skon gentemot de bästa modellerna?
 • Hur står sig skon gentemot andra takedown-modeller i samma prisklass?
 • Och man kan ju säga att om fråga 1 överhuvudtaget är på tapeten så blir det positivt svar på fråga 2. Om ni förstår vad jag menar. Veloce II är en riktigt skön sko, speciellt för att vara takedown. Jag ska vara ärlig och säga att den vid första anblick och beröring kändes lite stel och ”plastig”, speciellt materialet på insidan av foten hade liksom ”knycklat” till sig, vilket storebror Vapor X aldrig gör, då större delen av skon är byggd med större omtanke. Men ju mer jag har använt den, ju mjukare och skönare är den. Speciellt insidan, den är väldigt mjuk och ”omhändertagande”.

  Veloce II är väldigt tunn och flexibel och mäter sig faktiskt till och med Vapor X när man väl kommit igång. Teijin-materialet är Nikes tunnaste och även om jag inte tyckte Veloce-varianten (lite strävare) kändes lika bra när jag först tog i skorna så är de desto skönare att spela med.

  En skillnad gentemot Vapor X är att tungan är fri från ovandelen, likt tidigare modeller av Vapor. Det är inget som märks avsevärt, ovandelen känns väldigt tight och har man spelat med Vapor tidigare så känner man igen sig.

  Touch - 83 av 100

  En skillnad mellan Veloce II och Vapor X är hur Teijin-materialet är uppbyggt. I grunden är de väldigt lika, ungefär lika tunna och sitter ungefär lika tight på foten. Det som skiljer lite är att Veloce II känns lite ”strävare” vilket är både en fördel och nackdel. Fördelen är att den hjälper till lite i mottagningar och touchar, och erbjuder den där lite ”klistriga” känslan. Men det är bara lite, inte alls som t.ex. Hypervenom Phantom där NikeSkin-materialet gör stor skillnad. Så då blir det också någonstans en nackdel, jämfört med Vapor X som har en mer smooth yta. Men i grunden är detta att peta i detaljer då Veloce II är en takedown, och för det priset så måste man säga att touchen är av högsta kvalitet.

  Bollkontroll - 89 av 100

  Precis som Vapor X så är Veloce II lätt och tunn och erbjuder väldigt hög grad av barfotskänsla. Man känner det mesta av bollen mot foten när man springer med bollen i fart och när man rör sig i sidled och bakåt, så följer den med på ett tryggt sätt samtidigt som man hela tiden känner fötterna mot bollen.

  Snörningen och tungan sitter tight och då det är mer eller mindre exakt samma sula som på Vapor X, så finns det inget att klaga på i hur underdelen beter sig när man rör sig snabbt.

  Skott - 84 av 100

  Eftersom Teijin-materialet är så tunnt så känns det i foten när man skjuter. Här upplever jag dock Vapor X som snäppet bättre. Visst, Veloce II är uppbyggd på liknande sätt som Vapor X men syntetmaterialet är trots allt inte exakt samma och efter några dussin skott så känner man att skon ger efter en aning och inte ”håller ihop” på samma sätt som Vapor X. Det är återigen en jämförelse med en toppmodell så för att vara en takedown så håller den defintivt den kvalitet man kan förvänta sig. Den får dock ge sig mot kusinen Hypervenom Phatal, takedown-modellen till Phantom och som påminner väldigt mycket om Veloce II men med stabilare grund, vilket märks när man skjuter.

  Joakim Österberg
  Skrivet av: Joakim Österberg