Komfort: 98 av 100

Touch: 97 av 100

Bollkontroll: 97 av 100

Skott: 92 av 100

MyFootballBoots betyg

Nike fortsätter att leverera. Vapor X är, trots att den inte fått alls lika mycket uppmärksamhet i och med Superflys och Magistas inträde på marknaden, en av de bästa lätta skorna som hittils gjort. Den tighta känslan runt ovandelen i och med den ny påsydda plösen är fantastisk, än mer efter man ar använt skon ett tag. Dobbarna är stabila och effektiva, och den tunna ytan gör att man får en härlig barfotskönsla. Vi gillar både den senaste vita Shinethrough och den svartsilver-glittriga CR7-designen, Vapor X är en supersko som vi kan super-rekommendera.

vs Nike Superfly IV:

Det många vill veta är vilka skillnader det är mellan Vapor X och Superfly IV? Flyknit-materialet på Superfly IV för att känslan är något ”dovare” och Dynamic Fit Collar-strumpovandelen gör att komforten runt vristen ökar men om man ser till den övergripande kvaliteten och vad det är för typ av sko så är det inte någon gigantisk skillnad. Dobbarna är samma, sulan är väldigt snarlik och man får ungefär samma barfotskänsla av de båda skorna. Så om du inte kan bestämma dig mellan Superfly IV och Vapor X, gå på magkänslan. Det man ska veta är att Superfly kostar ganska mycket mer.

Fakta

Nike Mercurial Vapor X är den tionde Vapor-modellen och den hittils lättaste i serien. Vapor har länge varit Nikes flaggskepp och den sko som de bästa spelarna har använt.

I och med tillkomsten av Magista och framför allt Mercurial-kompisen Superfly så har Vapor kommit lite i skymundan bland Nikes skor men den håller absolut högsta kvalitet och är ingen takedown utan är en av toppskorna.

tracker-vapor_x-sep-2015-1

Egenskaper

  • Teijin Syntetmateral – Välanvänt Nike-syntetmaterial som funnits på Vapor-modellerna sedan Vapor 3. Denna modellen har de förfinade egenskaperna Micro Touch och Micro Speed Control.

  • ACC (All Conditions Control) – Teknologin som bygger på att ytan är behandlad så att man ska kunna spela även i regn. Vattnet ska inte ”stanna” på skon eller fastna så att bolltouchen påverkas när skon är blöt.

Bilder på Nike Mercurial Vapor X (33 st)

Bra

Detta är en av marknadens tunnaste och lättaste skor och med en nyutvecklad ovansida och ett syntetmaterial av högsta kvalitet så är helheten det bästa med denna skon. Den är fantastiskt skön och ger allt det man kan förvänta och lite till.

Mindre bra

Som för de flesta tunnare modeller idag så är skyddet skons svaga punkt. Vilket man ju måste räkna med. Eftersom det är an marknadens tunnaste skor, så får man utgå ifrån att det är en av de skor som det kommer göra allra mest ont i om man skulle bli stämplad eller sparkad på.

Komfort - 98 av 100

Förväntningarna på komforten på Nikes skor ökar för varje ny modell som kommer, speciellt med tanke på att Superfly och Magista finns med den sköna Dynamic Fit Collar, ”strumpovandelen” som vi tyckte bidrog mycket till passformen och den generella komforten. Nike Superfly IV är ganska lik Vapor X i den övergripande kvaliteten och komforten men det finns vissa skillnader. Vapor X är en av marknadens absolut tunnaste skor, vilket märks. Den är faktiskt 17 gram lättare än sin föregångare Vapor 9 vilket kanske inte låter så mycket men om man tänker på att den redan är superlätt så är det faktiskt väldigt imponerande. Den är fantastiskt skön att röra sig i. Det första man märker jämfört med föregångaren Vapor IX är att plösen är ihopsydd med skon på ett intressant sätt. Det gör att den är lite lurig att få på sig, men när man väl fått i foten så får man en väldigt tight och skön känsla. Man skulle kunna tro att man kan spela utan snörningen men så är inte fallet, när man väl snörat skorna så stramas ovansidan åt på ett väldigt fint sätt. Teijin-materialet som skon är uppbyggd av andas rätt bra trots den tighta känslan och fötterna känns inte instängda. Hälen sitter skönt och överlag så finns det inte mycket att klaga på, en av de skönaste skorna som Nike hittils har producerat.

Touch - 97 av 100

Målet med Vapor X är att få så mycket barfotskänsla som möjligt utan att tappa grepp och stöd i touchen. Det lyckas Nike med väldigt effektivt. Eftersom skon är så tunn så får man omedelbar respons när man träffar bollen och man känner verkligen allting med bollträffen. När man transporterar bollen vid fötterna så känns de oerhört lätta och sulan är väldigt skön att hålla bollen vid. Om man är ute efter en sko med så naturlig känsla som möjligt, så är Vapor X ett utmärkt alternativ.

Bollkontroll - 97 av 100

Som sagt, så gör den tunna ytan att man känner så nära som allt man gör. Är man van vid Vapor 8 och 9 så känner man igen sig. Trots några förändringar, såsom plösen så är det i grunden samma sko. En skillnad mot Vapor 9 är att bakdelen på sulan har fyra dobbar igen, och inte två som på 9:an. Det erbjuder lite mer stabilitet men är inget som man lägger supermycket märke till. Om man jämför med Superfly IV så tycker jag inte det är så stor skillnad, FlyKnit-materialet på Superfly ger en lite mer ”klistrig” känsla men Vapor X är så lätt och tight så barfotkänslan finns där på ett effektfullt sätt.

Skott - 92 av 100

Är man en hårdskjutande anfallare eller rensande försvarare, så finns det nog andra skor som passar dig bättre, speciellt om man är ute efter en sko som ger en den där lilla extra hjälpen i tillslaget. Men samtidigt så är syntetmaterialet av väldigt hög kvalitet och trots att man känner det mesta av bollen när man skjuter så är skon stabil och absolut inte fladdrig eller för tunn när man skjuter och slår långbollar. Tycker man om att verkligen känna bollen när man skjuter, så är detta en grym sko.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg