Komfort: 97 av 100

Touch: 96 av 100

Bollkontroll: 92 av 100

Skott: 93 av 100

MyFootballBoots betyg

Nikes senaste modeller håller väldigt hög klass. Denna Superfly IV har det mesta man vill ha av en fotbollssko om man är en offensivt lagd spelare som vill ha en lätt sko med ett fint tillslag. Dynamic Fit Collar bidrar till ytterligare stabilitet, FlyKnit-materialet känns nästan felfritt när man kommer upp i full hastighet och om man får en ren träff på bollen så är det en fantastisk sko att skjuta med. Vi ger denna skon väldigt höga betyg.

Fakta

Nike har under 2014 revolutionerat mycket av fotbollsskomarknaden med sina nya modeller av Magista, Hypervenom och Superfly. Framför allt är det de två nya dimensionerna FlyKnit och Dynamic Fit Collar som är det nya, intressanta.

Vi har recenserat Nike Magista Obra tidigare, en sko vi verkligen älskade. Vi älskar även Superfly, vars positiva egenskaper påminner mycket om Magistan.

OBS. Dam- och herrmodellerna är samma modell, det är färgerna och storlekarna som skiljer.

Egenskaper

 • FlyKnit – Materialet längs foten som ger en mjuk och flexibel känsla.
 • ACC (All Conditions Control) – Teknologi som gör att skon går att spela med även i regn.
 • Dynamic Fit Collar – ”Strumpan” högst upp på skon som ger en bättre passform.
 • Specialutformad för Cristiano Ronaldo.

 • tracker-superfly-apr-2015-6-ladies

  Bilder på Nike Mercurial Superfly (Dam) (7 st)

  Bra

  Komforten och hur skon sitter klistrad längs foten utan att strypa den är absolut världsklass. Den är flexibel i rörelserna och bidrar med ett underbart tillslag.

  Mindre bra

  Skyddet är skons svaga punkt då framför allt ovansidan är tunn och det gör ont om man blir stämplad. Men det är inget skon utger sig för att ha och vill man ha de positiva egenskaperna av en tunn, effektiv sko så måste man tyvärr nog acceptera ett lite sämre skydd än på andra skor.

  Komfort - 97 av 100

  Precis som Magistan så är detta en fantastiskt skön fotbollssko. Tidigare Mercurial Superfly-skor har också haft en väldigt fin komfort men med nya Dynamic Fit Collar, så sitter denna så oerhört tight och flexibelt runt foten, framför allt på övre delen av vristen.

  Touch - 96 av 100

  Den största skillnaden mellan Magista och Superfly är materialet längst framme på vristen. Båda är gjorda i FlyKnit men med olika mönstringar så Magistan är mjukare och får därmed ett något ”dovare” tillslag. Superfly har en hårdare, mer gummiliknande känsla, vilket ger en fantastisk touch. Att denna modellen är specialutformad för Cristiano Ronaldo, världens (just nu) bäste med världens kanske mest dynamiska tillslag säger en del.

  Bollkontroll - 92 av 100

  Underbart härlig bollkontroll. Även om ytan på vristen känns ganska stram, vilket bidrar till ett bra tillslag, så är den samtidigt väldigt ”förlåtande” med en härlig dämpning och med ”strumpan” Dynamic Fit Collar så följer den med fötterna i rörelser i sidled på ett fantastiskt sätt.

  Skott - 93 av 100

  Framtiden är här. Hur man väljer att skjuta bollen idag är så indivuellt, då teknologin i både skor och bollar hela tiden går framåt. Detta är en sko som kan vara ett enormt hjälpmedel för ditt tillslag och skott men det är inte den lättaste skon att skjuta med. Dels så gör det tunna materialet på vristen att foten blir mer känslig för felträffar. Och dels så är FlyKnit-materialet så effektivt att det kan slita tag i bollen högt över eller utanför. Med det sagt, så är träffytan fantastisk när du träffar rent och kan skapa magiska skruvar på bollen.

  Joakim Österberg
  Skrivet av: Joakim Österberg