Komfort: 89 av 100

Touch: 85 av 100

Bollkontroll: 83 av 100

Skott: 87 av 100

MyFootballBoots betyg

Nikes takedown-modeller anno 2014/15 håller hög kvalitet. Vi har tidigare gett både Hypervenom Phatal och Mercurial Veloce II fina betyg och det blir detsamma för Magista Orden. Det är en väldigt komplett, allround modell med få svagheter.

vs Magista Opus: Den största skillnaden gentemot Magista Opus är framdelen, då den är gjord med hjälp av NikeMesh, vilket skapar en annorlunda yta för Opus, som är en fantastiskt skön sko. Men annars är de faktiskt väldigt lika i hur de agerar.

Fakta

Nike Magista Orden är en takedown-modell till Magista Opus. Skon är gjord i ”Kanga-Lite”, Nikes läderimiterande material som är väldigt lätt och passformen är den samma som på alla skorna i Magista-serien samt Hypervenom-serien.

Även storebror Opus är gjord i Kanga-Lite, men Orden saknar NikeMesh, ett material längs skon som skapar en lite klistrigare yta.

Egenskaper

  • Kanga-Lite – Nikes läderliknande syntetmaterial som är tänkt att likna läder så gott det går samtidigt som det är lättare och mer tåligt mot olika väderlekar.
  • TPU-sula – Stabil sula med fyra runda dobbar bak, fyra på var sida där fram samt två horisontella, rektangulära i mitten vid tån för bättre fäste vid sprint.


tracker-magista_orden-sep-2015-6

Bilder på Nike Magista Orden (27 st)

Bra

Det bästa med Magista Orden är allround-kapaciteten och prisvärdheten. Skon passar alla typer av spelare och för priset så får man en väldigt fin fotbollssko.

Mindre bra

För priset finns det egentligen inga svagheter. Det är om man jämför med storebror Magista Opus som kvaliteten på framdelen känns svagare, men i sin prisklass är Orden nästan felfri.

Komfort - 89 av 100

Magista Orden är en väldigt skön takedown-modell. De största skillnaderna gentemot Magista Opus ligger främst i bollkontrollen och touchen, då framdelen är lite annorlunda. Men i grunden är skon väldigt lik sina storebrödrar och följer med väldigt fint på foten, så när det gäller komforten så får den väldigt fina betyg. Den behöver inte så mycket tid innan den är mjuk och inspelad, så du behöver inte tänka så mycket på att du måste träna flera träningar innan den uppför sig som den ska.

Touch - 85 av 100

Magista Obra är gjord i FlyKnit och skiljer sig därför ganska mycket jämfört med Opus och Orden, som är gjorda i Kanga-Lite, Nikes läderimiterande syntetmaterial. Skillnaden mellan Opus och Orden är sedan främst att framdelen på Opus även är byggd med NikeMesh, det trådliknande materialet i ”hålen” där framme, vilket skapar en klibbig, fast touch och bollkontroll. Orden saknar NikeMesh vilket gör att den är lite mer okontrollerad men den är väldigt stabil och Kanga-Lite-materialet är väldigt skönt att träffa bollen med, så för att vara en takedown-modell så får man en väldigt fin touch.

Bollkontroll - 83 av 100

Här är nog den största skillnaden gentemot Orden. Kanga-Lite utan NikeMesh blir lite ”glidigare” och inte lika lätt att hålla bollen tight vid foten men precis som för de motsvarande takedown-modellerna Hypervenom Phatal och Mercurial Veloce II så är det hög kvalitet sett till priset.

Skott - 87 av 100

Framdelen är väldigt bra vadderad men inte så att den känns tjock. Tvärtom, man känner mycket av bollen när man skjuter och Kanga-Lite hjälper definitivt på ett bra sätt. Den är inte lika tight på foten och framdelen är inte lika klibbig, vilket gör att man tappar lite i skruv och träffsäkerhet gentemot de dyrare modellerna men det är marginellt, känslan vid skott med Orden gör ingen besviken.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg