Komfort: 90 av 100

Touch: 88 av 100

Bollkontroll: 85 av 100

Skott: 91 av 100

MyFootballBoots betyg

Nike Magista Opus är en stabil, pålitlig sko med en härlig passform och skönt tillslag. Det läderliknande materialet Kanga-Lite ger ett väldigt skönt stöd, de runda dobbarna gör skon rörlig och det så kallade Performance Mesh-materialet ger en liten smak av barfotskänslan som sin kusin Obra stoltserar med, utan att tappa sin föregångares CTR 360 Maestris arv. Väldigt komplett fotbollssko med få brister.

Fakta

Nike Magista Opus är en av Nikes toppmodeller och ”släkting” till Nike Magista Obra, som bland andra Götze, Iniesta och Thiago Silva bär.

Nikes Magista-serie är en uppföljare till den tidigare CTR360 Maestri och speciellt Opus-modellen som är lägre påminner mycket om sin företrädare.

tracker-magista_opus-sep-2015-1

Egenskaper

  • Kanga-Lite – Nikes läderliknande syntetmaterial som är tänkt att likna läder så gott det går samtidigt som det är lättare och mer tåligt mot olika väderlekar.
  • NikeSkin Performance-mesh – Det röda/orangea tätt sydda materialet längs skon, som ger en närmre känsla mot bollen.
  • ACC (All Conditions Control) – Teknologin som gör att skon går att spela med även i regn.

Bilder på Nike Magista Opus (34 st)

Bra

Magista Opus är en komplett, härlig sko med ett fint tillslag och bra komfort. Det bästa är hur skon reagerar när man skjuter och slår långbollar samt flexibiliteten och hur de runda dobbarna följer med foten fint när man rör sig.

Mindre bra

Få egentliga svagheter. Det lite tjockare läderliknande materialet gör att bollkontrollen är lite, lite sämre än de tunnaste toppmodellerna men det är knappt märkbart.

Komfort - 90 av 100

Det första man ska veta är att det är stor skillnad mellan Magista Obra och Opus. Obran är uppbyggd med Nikes material ”FlyKnit” som gör att skon är oerhört tunn och mjuk och sen har den ju den iögonfallande strump-designen, Dynamic Fit Collar, som gör att skon sitter åt vid vristen. Opus är en mer traditionell sko som påminner mycket om den tidigare CTR360 Maestri med sin läderliknande känsla och mer traditionella struktur. Den sitter oerhört tight och bra på foten, materialet på ovandelen erbjuder bra stöd och dämpning och hälen i Kanga-Lite är väldigt skön. Den känns inte supermycket som en traditionell lädersko så räkna inte med det, men den upplevs som en väldigt fin kombination mellan en lätt syntetsko och flexibel lädersko.

Touch - 88 av 100

Underbar touch. Skon följer med foten väldigt fint och Kanga-Lite-materialet hjälper till på ett fint sätt. Man har lite, lite barfotskänsla (inte som Magista Obra dock) men skon är ändå robust och stabil.

Bollkontroll - 85 av 100

I jämförelse med några av de lättare, tunnare toppmodellerna så är bollkontrollen när man håller bollen vid fötterna lite, lite sämre. Kanga-Lite-materialet premierar främst att man spelar på få tillslag än att man ska transportera bollen för mycket då det är lite extra ”studs” i framdelen och Performance Mesh-”kuddarna” ger det där lilla, om än märkbara extra trycket jämfört med exempelvis sin ”kusin” Obra som liksom vill suga åt sig bollen på ett annat sätt. De runda dobbarna kompenserar dock det på ett fint sätt, man kan röra sig väldigt fritt.

Skott - 91 av 100

Och det där lilla extra ”trycket” gör att detta är en underbar sko att skjuta och slå längre bollar med. Snörningen som går diagonalt inåt foten, och ligger typ där man träffar bollen bidrar också på ett kanske lite svårförklarligt sätt till att den är skön att skjuta med. Mjukheten i hälen gör att man kan röra foten lätt och smidigt när man ska skriva och vinkla foten. Detta är skons starkaste sida.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg