Komfort: 93 av 100

Touch: 87 av 100

Bollkontroll: 86 av 100

Skott: 87 av 100

MyFootballBoots betyg

När Adidas lanserade att de skulle sluta tillverka sina fyra modeller F50, Predator, 11Pro och Nitrocharge var det många som satte drinken i halsen. Även vi. Predator är en av de mest klassiska fotbollsskorna på marknaden och Adidas kollektion skor var så mångbottnad och erbjöd alternativ för många olika typer av spelare.

Vi var därför oundvikligt nervösa men samtidigt optimistiska inför släppet av de nya skorna. Ace 15.1, X 15.1 och Messi 15.1. Med tanke på Adidas fina historia av skinnskor så var det intressant att få testa läderversionerna av både X och ACE.

Båda läderversionerna av X och ACE håller hög kvalitet och påminner faktiskt en del om varandra.

Denna X 15.1 sitter väldigt skönt på foten, ovandelen är tight och flexibel. Framdelen i läder ger exakt det man förväntar sig när man har bollen vid fötterna och skapar ett bra, stabilt tryck när man skjuter och slår långbollar.

Hälen glider runt lite i foten, men det är så pass lite att jag uppmanar alla som är intresserade av denna skon att gå och testa den själv och se om din fot passar bättre.

Fakta

Adidas X 15.1 är en helt ny sko för 2015 och ersätter tillsammans med ACE 15.1 och Messi 15.1 de fyra tidigare modellerna Predator, 11Pro, Nitrocharge och F50.

Medan ACE 15.1 är byggd för kontroll så är X 15.1 byggd för ”kaos”.

X 15.1 är lättare än ACE 15.1 och framdelarna på syntetversionerna är helt olika varandra medan läderversionerna påminner mer om varandra än man kan tro. Framdelen är gjord i högkvalitativt känguruläder medan mittendelen på foten har en förstärkt syntet/läder-del, den så kallade X-Cage som stabilitet.

Skon finns både i FG/AG-version, som för X 15.1 har ett splitter nytt dobbsystem, som fungerar både på gräs och konstgräs. Det är dock annorlunda än det dobbsystem som finns på X 15.1. Och i SG (skruvdobb), som är en mix av 6 skruvdobbar och 4 syntetdobbar.

Notera att detta är en recension av Läder-versionen av X 15.1. Sulan och dobbarna är samma som på syntetversionen men framdelen är helt annorlunda. Dels så är den uppenbarligen gjord i läder men framför allt så har syntetversionen en mängd nya teknologier som inte läderversionen har.

Egenskaper

  • Känguruläder – Mjukt och förstklassigt K-läder för en perfekt passform och lättvikt.

  • Nätsömmar för stabilitet – Asymmetrisk snörning för bättre bollkontakt.

  • X-CAGE – Del på mitten av skon som ”kramar om” skon när man drar å snörena och ger bättre stabilitet.

  • X-CLAW – En ny dobbdesign som Adidas beskriver som ”klodobbdesign”, som ska ge bättre acceleration och grepp. Flera större dobbar kombinerat med många mindre, vilket gör det möjligt att spela även på konstgräs.

  • tracker-x-sep-2015-maj

Bilder på Adidas X 15.1 Läder (22 st)

Bra

Lädret är av högsta kvalitet och ger en fin touch. Passformen är bra och skon sitter okomplicerat skönt på foten.

Mindre bra

Hälen är inte helt ”ilåst” utan glider precis som i läderversionen av Ace 15.1. Det är inget superstort problem, men det finns där.

Komfort - 93 av 100

Precis som hos sin partner Ace 15.1 Läder så fanns det nästan ingen ”break in”-tid för dessa skorna, de var alltså redo att spela med direkt från skolådan.

Ni kommer att märka att även om det finns några märkbara skillnader, så påminner läderversionerna av X och ACE väldigt mycket om varandra, speciellt då båda är gjorda i samma typ av känguruläder och har en liknande passform.

X 15.1 Läder klämmer sig fast vid vristen på ett väldigt komfortabelt sätt. Mittdelen kallas X-Cage och ska ge extra stabilitet. Den gör väl inga under direkt, men den finns där och stöttar skon.

Foten glider dock runt lite i hälen, man får inte den där totala inlåsta känslan. Jag märker hur jag instinktivt vill trycka ner hälen en halv centimeter vilket är lite irriterande. När man är i full rörelse tänker man inte på det så mycket men det är ett litet minus.

Det är viktigt att än en gång påpeka att detta är läderversionen, syntetversionen är väldigt annorlunda med bland annat en så kallad ”Techfit”-krage längs foten, något som inte läderversionen har.

thumb_IMG_1591_1024

Touch - 87 av 100

Touchen på bollen är riktigt härlig i X 15.1. Då framdelen är väldigt lik Ace 15.1 så är touchen det också, man får en bra ”schwung” tack vare lädret i direktpassningar och krossbollar. Mittdelen, den så kallade X-Claw skapar ett bra ytterligare lager, som ger fin stabilitet när man passar.

thumb_IMG_1590_1024

Bollkontroll - 86 av 100

Detta är den största skillnaden mellan läderversionerna av Ace 15.1 Läder och X 15.1. Bollkontrollen med X 15.1 är bättre. Skon är något lättare och mittdelen (X-Claw) bidrar definitivt till en skönare bollkontroll. Hälen är väldigt annorlunda än syntetversionen och glider runt lite men i rörelse är det inget som märks avsevärt.

thumb_IMG_1587_1024

Skott - 87 av 100

Lädret är skönt och i hög kvalitet, vilket skapar ett bra tryck i skottet. X-Claw-delen skapar lite extra stabilitet men ger inte något extra grepp eller skruv eller så.

I jämförelse med ”klibbigare” syntetmaterial så är inte X 15.1 Läder något speciellt egentligen, mer än att skon sitter skönt på foten och gör det man säger till den.

thumb_IMG_1585_1024

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg