Komfort: 93 av 100

Touch: 85 av 100

Bollkontroll: 83 av 100

Skott: 86 av 100

MyFootballBoots betyg

När Adidas lanserade att de skulle sluta tillverka sina fyra modeller F50, Predator, 11Pro och Nitrocharge var det många som satte drinken i halsen. Även vi. Predator är en av de mest klassiska fotbollsskorna på marknaden och Adidas kollektion skor var så mångbottnad och erbjöd alternativ för många olika typer av spelare.

Vi var därför oundvikligt nervösa men samtidigt optimistiska inför släppet av de nya skorna. Ace 15.1, X 15.1 och Messi 15.1.

Om man börjar med att fastställa vilken sko Ace 15.1 faktiskt ersätter så är det nog faktiskt en blandning mellan alla tre skorna Predator (som den väl uttalat mest ska påminna om), 11Pro och Nitrocharge. Speciellt denna läderversionen påminner om 11Pro.

Eftersom detta är läderversionen av Ace 15.1, så pratar vi om den. Det är ingen revolutionerande eller spektakulär lädersko. Lädret är i hög kvalitet och sitter fantastiskt skön på vristen medan hälen också sitter bra, men glider runt lite, lite (2 st ”lite”).

Det mest uppseendeväckande och intressanta med de nya Adidas-skorna är det nya FG/AG-dobbsystemet. Det är alltså en sula med både 10 st gräsdobbar och en mängd mindre konstgräsdobbar. Det gillar vi skarpt och är välkommet framför allt här i Sverige där vi ju spelar på båda underlagen.

Adidas Ace 15.1 är en skön, stabil sko som vi definitivt rekommenderar till de som är ute efter det lite mer traditionella och tycker om känslan och komforten som läder erbjuder.

Fakta

Adidas ACE 15.1 är en helt ny sko för 2015 och ersätter tillsammans med X15.1 och Messi 15.1 de fyra tidigare modellerna Predator, 11Pro, Nitrocharge och F50.

OBS. Dam- och herrmodellerna är samma modell, det är färgerna och storlekarna som skiljer.

ACE 15.1 är byggd för kontroll. Syntetversionen har en ny typ av 3D-näts-ovandel medan denna läderversion är gjord i äkta, högkvalitativt känguruläder.

Modellen och passformen är lite av en kombination mellan Adipure 11Pro (speciellt denna läderversionen) och Predator Instinct men har ett helt nytt dobbsystem som faktiskt är menat att användas på BÅDE gräs och konstgräs. 10 st större vanliga gräsdobbar är kombinerat med en mängd mindre dobbar för att skapa ett bättre grepp men också bättre kontroll med bollen när man använder sulan.

Notera att detta är en recension av Läder-versionen av Ace 15.1. Hälen, sulan och dobbarna är samma som på syntetversionen men framdelen är helt annorlunda. Dels så är den uppenbarligen gjord i läder men framför allt så har syntetversionen en mängd nya teknologier som inte läderversionen har.

Egenskaper

  • Känguruläder – Mjukt och förstklassigt K-läder för en perfekt passform och lättvikt.

  • Nätsömmar för stabilitet – Asymmetrisk snörning för bättre bollkontakt.

  • GROUND/CTRL – En ny dobbdesign med både traditionella gräsdobbar och mindre dobbar anpassat för att både kunna spela på gräs och konstgräs.

  • CTRL/FIT: En nya hälpassform som ska erbjuda bättre stabilitet och skydd.

  • tracker-ace-15-läder-dam-vit-röd

Bilder på Adidas Ace 15.1 Läder (Dam) (6 st)

Bra

Den generella komforten och passformen som lädret erbjuder, samt det ordentliga skyddet som hälen får.

Mindre bra

Trots en ny hälpassform så glider hälen runt en liten, liten aning. Bollkontrollen och touchen är inte lika känslig som andra tunnare syntetmodeller men kompenseras av en bra komfort av lädret.

Komfort - 93 av 100

Det första man tänker på när man tar på sig nya Ace 15.1 Läder är hur snabbt de ”kramar om” foten. Redan efter några minuter känns de ingådda och sitter väldigt komfortabelt på foten. Ingen som helst ”break-in”-tid alltså (tid det tar för skon att mjukas upp och passa foten optimalt).

Då denna läderversion skiljer sig väldigt mycket från originalet i syntet så är det svårt att prata generellt om vad nya konceptet Ace 15.1 faktiskt står för. Om vi bortser från dobbarna så är denna versionen är väldigt traditionell i passformen. Den är väldigt mjuk och flexibel och lädret är av högsta kvalitet.

Den så kallade Control Fit-hälpassformen har ett upphöjd utökad support som dels är tänkt att ”låsa in” hälen och erbjuda extra stöd för hälen samt ge skydd. Vi måste säga att den lyckas att ”låsa in” hälen men inte riktigt, den glider en liten aning.

När det gäller storlek så har jag 42 2/3 (UK 8.5) och den satt som man förväntade sig men den var om något lite, lite större än mindre så om man är mittemellan storlekar så skulle jag prova den mindre av dem och testa.

Överlag en väldigt komfortabel lädersko som levererar det man förväntar sig.

Touch - 85 av 100

När så många nya skor i nya material konstant kommer ut så blir det lurigare och lurigare att bedöma och recensera mer klassiska läderskor. Speciellt touchen och tillslaget, då det nog är det som skiljer mest gentemot de nyare materialen.

Med det sagt, så opererar Ace 15.1 exakt som man förväntar sig. Framdelen är relativt tunn och sulan flexibel så i kombination med det fina lädret så får man bra känsla och vibe när man slår enklare passningar samt slår långbollar.

Hälen glider en aning (väldigt lite, inte ett större problem) vilket emellanåt skapar en mindre tight känsla än flera av de nyare, mer åtsittande skorna men är man ute efter den lugna, trygga stabiliteten och tyngden i touchen så är Ace 15.1 ett bra val.

Bollkontroll - 83 av 100

Ovandelen ger den bollkontroll man kan förvänta sig av en läderversion. Komforten ger såklart en bra känsla när man har bollen och tungan är åtsittande vilket ger bra kontroll men det är ju långt ifrån en barfotskänsla så vi måste oundvikligen ge den något lägre betyg här.

Däremot så ger det nya dobbsystemet väldigt bra grepp både på gräs och konstgräs vilket är ett stort plus. Och för spelare som ”tvingas” spela på båda så är det nya dobbsystemet fantastiskt. Mycket bra grepp och rörelse.

Skott - 86 av 100

Att dunka iväg ett härligt skott med en lädersko är något speciellt, så är det bara. Komforten i tillslaget, tyngden man kan få av det förlåtande lädret som gör allt för att hjälpa till. Samma sak med Ace 15.1.

Dock så är det ju viktigt att än en gång påminna om att detta är Ace 15.1 Läder, syntetversionen uppträder helt annorlunda i skott- och tillslagsögonblicket.

För jämfört med flera av skor med tunna syntetmaterial så känns denna skon förklarligt tung. Är man van att spela med tunnare syntetskor och lättheten man kan få när man skruvar och placerar så är det en omställning att spela med Ace 15.1 Läder.

Är man van att spela med läderskor såsom Nike Tiempo Legend V eller Puma Evospeed 1.3 Läder, så gör Adidas Ace 15.1 allt man ber den om och lite till.

Joakim Österberg
Skrivet av: Joakim Österberg